Balatoni bemutatók
Cserszegtomaj

Cserszegtomaj a Balaton északnyugati partján fekvő község, mely festői tájjal és sok kikapcsolódási lehetőséggel várja az oda látogatókat. Mint például, a felvonóval is megközelíthető 32 méter magas Margit-kilátó, a mellette elterülő Horváth Jenő által létrehozott arborétum több száz fenyőfajtával. Vagy az 52 méter mély kútbarlang, mely egyedülálló Európában és csak vezetővel látogatható. Érdemes a Várszínházat is megnézni, vagy különböző programokon részt venni, mint a júliusi Borfesztivál, a Szabad Művészet Alkotótábor stb.
Cserszegtomaj felfedezése utána, pedig következhet a szinte vele egybeolvadt Keszthely, vagy Hévíz. 2.

Gyenesdiás

Gyenesdiásra főleg a Balaton part miatt érkeznek a vendégek, strandján csónak- és vízijármű-kölcsönző, óriáscsúszda, strand-röplabda és strand-foci pálya is található. Szombatonként, pedig animátorok szórakoztatják különféle programokkal a strandolókat. További sportlehetőségek is vannak, mint pl.: lovaglás vagy íjászat, lövészet. A sebesség kedvelői, még az autócrosspályát is kipróbálhatják, ahol országos versenyeket is szoktak rendezni.
Látnivalókban sem szegény a falu, egy napot érdemes ezek felfedezésére szánni. Egyik nevezetessége az 1826-ban épült klasszicista Ilona-kápolna, vagy a Vitéz-kereszt 1807-ből. Sokan pedig, azért látogatnak ide, mert remek kiránduló környék, kialakított turistavonalakkal.

Vonyarcvashegy

A Balaton északi partjának egyik legkedveltebb üdülőhelye Vonyarcvashegy. Strandja homokos parttal és igényes kiszolgáló egységekkel várja a vendégeket. Vízi sportok kedvelői kipróbálhatják a vízisít, az óriáscsúszdát, a strand-röplabdát és strand-foci pályát is. A Szent Mihály dombon álló magányos kápolna, pihentető séták és kerékpár utak kedvelt helyszíne. Kis padokon gyönyörködhetünk a Balaton szépségében, ha viszünk magunkkal távcsövet megfigyelhetjük a vitorlázókat is. A Vonyarci kápolnát is érdemes meglátogatni. Budapesttől 190 km-re fekszik, ez az üdülőközség. Az M7-es autópályán Balatonszentgyörgyig, utána pedig Keszthelyen át vezetve közelíthető meg autóval, de autóbusszal vagy vonattal is megközelíthető a település Budapestről.

Balatongyörök

Kis lakosságú község, a Szigligeti-öböl partján, a Keszthelyi-hegység lejtőjén fekszik. Füves strandján szörf - és vitorlaoktatás folyik, vízi-bicikli bérlési lehetőség, tenisz -, röplabda- és focipálya várja az odalátogatókat.
A Szép-kilátó a község keleti határában a tó partján emelkedő domb, ahonnan nagyszerű panoráma nyílik nemcsak a Balatonra, hanem a Tapolcai-medencére is. A domb fenyőfáit Festetics Tasziló felesége, Hamilton Mária hercegnő ültette, aljában fakad a Római-forrás. Érdemes ellátogatni még a Bece-hegyi présházakhoz Balatongyörök szőlőhegyén, ahol a jó minőségű borokat kóstolhatnak a borkedvelők. Neves rendezvénye júliusban: a Helyi borok fesztiválja. Budapesttől 200km-re fekszik, M7-es autópályán, majd a 76 és 71-es számú főúton közelíthető meg autóval, de vonattal és busszal is megtehetjük ezt az utat.

Keszthely

A Balaton nyugati végén fekszik Keszthely, a nagy múltú iskolaváros. Télen csendes, nyári estéken, azonban pezseg az élet a külföldi és magyar turistáktól a hangulatos kis utcákon. Aki egyszer járt már a Festetics-kastély 19. századi varázslatos kertjében és lenyűgöző belső szobáiban (tükörterem, könyvtár vagy a családi portrékkal szegélyzett, faburkolatú lépcsőház) az újra visszavágyik oda.
Érdemes még meglátogatni a Népi Babamúzeumot, Georgikon majormúzeumot és a Balaton Múzeumot. Balaton parti felújított strandon medencék és különféle szolgáltatások várják a fürdeni vágyókat. Nem messze a kialakított partrésztől, szabad strand is található.
Budapesttől 190km-re fekszik Keszthely, szinte végig az M7es autópályán haladva lehet autóval megközelíteni, vagy vonat és autóbusz is indul Budapestről.

Hévíz

Balaton nyugati végén Keszthelytől mintegy 7 km-re fekszik Hévíz. Évente turisták ezrei látogatják meg a Gyógy-tavat, ami Európában legnagyobb, a világon pedig a második legnagyobb meleg vizű tó. Termálvize mozgásszervi, ízületi bántalmak, reumás betegségek gyógyítására kiváló. Hőmérséklete 35oC körül mozog. A tóban élő indiai tündérrózsát Lovassy Sándor honosította meg, a növény a város címerében is szerepel. A Tündérrózsa Fesztivál is erről kapta nevét, a város fő rendezvénysorozata. A cölöpökre épült fürdőházak különleges hangulatot kölcsönöznek a városnak. A pihenni és gyógyulni vágyó látogatók különböző masszázs és relaxáló szolgáltatásokat vehetnek igénybe, de a sportolni vágyókra is gondoltak. (uszoda, fitnesz-terem, teniszpálya, kerékpár kölcsönző, karate, thai-box) Budapesttől 197km-re fekszik Hévíz, autóval az M7-es autópályán haladva, majd Keszthelyen át lehet megközelíteni, de az autóbusz is ugyanezen az útvonalon közlekedik.

szállások Hévizen

Balatonederics

Balatonederics a Tapolcai-medence szélén helyezkedik el. Balaton partja miatt, remek üdülőközség, strandján gyermekek részére kialakított pancsoló, homokozó és játékeszközök vehetők igénybe. Vízi sporteszközök bérlése, röplabda pálya és ingyenes parkoló használata teszi még vonzóbbá. A híres Afrika Múzeum nem messze található a községtől, Dr. h.c. Dr. Nagy Endre híres afrikakutató vadászotthona volt sokáig ez a kastély. Bennszülöttek használati tárgyai, vadász és harci eszközök, afrikai népek kultúráját reprezentáló bútorok tekinthetők meg a múzeumban, kint pedig egy kisebb fajta állatkert veszi körül az épületet. A 2006-ban megnyitott Csodabogyós-barlang nevű cseppkőbarlang hazánk egyik legújabb természeti kincse. A barlang felfedezéséhez túravezetőt, overállt, fejlámpát és sisakot biztosítanak, mert néhol bizony hason kell csúszni, hogy megcsodálhassuk a 2 millió év alatt képződött cseppköveket. Balatonederics Budapesttől 170 km-re fekszik,itt fut össze a 71-es ill. a 84-es útvonal.

Szigliget

Szigliget Keszthely felől a 71-es főúton közelíthető meg, vonzereje szép fekvésében, gazdag történelmi emlékeiben és zamatos boraiban van.
Középkori eredetű Szigligeti vár a legfőbb jellegzetessége a helységnek. A várból leérve az ún. Öregfaluba jutunk, ezt a régi belső területét a községnek védetté nyilvánították, sok szép 18. századi népi műemlékház látható itt. Érdemes még felkeresni az Esterházy-kastélyt, ami a 18. század végén épült, aztán átalakították néhány évtizeddel később klasszicista stílusban, vagy a 12. században épült Avasi-templom romjait. Szigliget strandja különösen a gyermekes családok számára ideális, mivel a kisgyerekek részére sekélyes, homokos partrész van kialakítva. Napozó ágyak és sporteszközök is bérlehetőek. Budapesttől 180 km-re fekszik Szigliget, autóval és autóbusszal könnyen megközelíthető.

Badacsonytomaj

Badacsonytomaj a Balaton nyugati felén, a Badacsony félszigeten fekszik.
Legfőbb nevezetessége maga a hegy és a hozzá kapcsolódó borkultúra. Magyarországon a kéttornyú Szent Imre-templom egyedülálló, bazaltból, ill. bazaltzúzalékos vasbetonból készült. Egry József Emlékmű Múzeumában, a festő hajdani műtermében, a balatoni festményeké a vezető szerep, érdemes megtekinteni őket. Népszerű homokosított strandján vízi járművek kölcsönözhetőek, sportpályák, játszótér és ingyenes parkolási lehetőség várja az odalátogatókat.
Budapesttől 165km-re fekszik Badacsonytomaj, autóval és autóbusszal a 71-es főúton, vonattal a Budapest- Székesfehérvár- Tapolca vonalon közelíthető meg.

Ábrahámhegy

A Balaton északi partján, a Badacsony-hegytől keletre a 71es út mentén található Ábrahámhegy. Homokos partú strandját 2006-ban felújították, újra füvesítették a területet és teljesen kicserélték a térburkolatot. Büfék és sportszer kölcsönzők teszik még komfortosabbá, 16 órától pedig valamennyi látogató 50%-os kedvezménnyel mehet fürdőzni az ábrahámhegyi strandra. Látnivalókban is gazdag községben érdemes megtekinteni a Szent Iván-kápolnát, a Szent László és a Szent Jakab templomot.
Kirándulni vágyók számára a Bökk-hegy tetején lévő kilátó tökéletes úti cél lehet.
Budapesttől 160 km-re fekszik a község, autóval, autóbusszal és vonattal is könnyen megközelíthető a Budapest- Székesfehérvár- Tapolca vasút vonalon.

Balatonrendes

Balatonrendes a Balaton északi partján Badacsony és Révfülöp között a 71-es főút mentén helyezkedik el. Így jól megközelíthető, Budapesttől 160 km-t kell utazni autóval vagy autóbusszal a községig. Igaz közvetlenül vízparton van a település, kiépített standja csak 200 méterre Pálkövén található. Rendesi-hegy remek kiránduló hely, csodálatos panoráma tárul elénk, szinte az egész Balaton belátható onnét. Érdemes meglátogatni a 80 éve működő idősek otthonát, a 18. századból származó Római katolikus templomot és a haranglábat.
Sokan, a bájos utcácskák, a barátságos helyiek, és a híres borpincéi miatt kedvelik Balatonrendest.


Balatonfüred

Balatonfüred a Balaton-part legrégebbi üdülőhelye; az ország első gyógyüdülő városa (1971). A gyógyhely parkja a Gyógy tértől a Balaton partjáig nyúlik le, a park érdekessége, hogy a gyógyulást nyert neves emberek ültették a fáit. Ez a tér a fürdőhely központja, itt található Kossuth Lajos-forrás ivócsarnoka, ezen kívül még négy másik forrás is fakad a Gyógy téren, amelyek szénsavas vizükkel főként a szívbetegeket és a keringési zavarokban szenvedőket gyógyítják.
Érdemes felkeresni Blaha Lujza egykori nyaralóját, a szép klasszicista kúriát vagy az eklektikus stílusban épült Jókai-villát. Természetjárókat várja a Lóczy-barlang, a Kéki- és a Koloska-völgy valamint a Tamás-hegy csúcsán emelkedő Jókai-kilátó.
Balaton partján kiépített strandok várják a fürdőzni vágyókat, úgymint a Kisfaludy vagy az Eszterházy strand. Budapesttől 130 km-re fekszik Balatonfüred, autóval az M7-es autópályán, majd a 71 főúton át közelíthető meg, de vonattal vagy autóbusszal is meg lehet tenni az utat.

Révfülöp

Révfülöp a Balaton északi partján haladó 71-es főúton közelíthető meg, vagy vasúton a Budapest- Székesfehérvár- Tapolca vonalon, Budapesttől 155 km-re található.
A település központja a 270 m magas Fülöp-hegy lábánál helyezkedik el. Környéke páratlanul gazdag kirándulási lehetőségekben: a közeli Káli-medence lenyűgöző természeti adottságai és kulturális programok csalogatják a látogatókat.
A vörös homokkőből épült román stílusú templom maradványai, a fagerendás polgári villák bája és a hegyről nyíló kilátás, mind lenyűgözővé varázsolják a községet.
A Szigeti és a Császtai strand homokos partja várja a fürdőzni vágyókat. Révfülöpi kikötőből vasárnap és hétfőn 14.30-kor sétahajózás indul.

Balatonszepezd

A Balaton északi partján Révfülöp és Zánka között helyezkedik el Balatonszepezd. A község fölött elterülő magaslatokról, Bálint-hegy, Kopasz-hegy és az Öreg-hegyről szép kilátás nyílik a Balatonra és Somogyra. Három templom is van Balatonszepezden, katolikus, evangélikus és református. A templomok mellett érdemes felkeresni Gulyás Lajos és Vírius Vince emlékműveit. A 71főút mentén, pedig dr. Sebestyén Gyula gyönyörű, fehér kastélyát. Balatonszepezdi és a Szepezdfürdői strand várja a fürdőzni vágyókat. Budapesttől 150km-re fekszik a község, vonattal a Budapest- Székesfehérvár-Tapolca vonalon közelíthető meg, de autóbusszal is megközelíthető.


Zánka

A Balaton északi partján szép környezetben helyezkedik el Zánka. A népszerű és kedvelt nagy fákkal árnyékolt strandfürdőjét 1989 óta folyamatosan korszerűsítik. Vízi- és sporteszközök kölcsönzési lehetősége biztosított, animátorok szórakoztatják a fürdőzőket délutánonként. A balatoni fürdőkultusz fellendülése előtt kedvelt kiránduló hely volt, nevezetességei a Vérkúti forrás, Szekeres Károly keramikusművész kiállítása, Hegyestű- Geológiai bemutatóhely, a Zánkai Tájház és Galéria és a Zánkai Református Templom. A település megközelíthető a 71-es főúton, Budapesttől 150 km-re, vagy vasúton a Budapest- Székesfehérvár- Tapolca vonalon.

Balatonakali

A Balaton északi partján, közvetlenül a vízpartra épült Balatonakali. Észak felöl, hegyek határolják, melyek lankás oldalaiban szőlőt termelnek a helyiek. Magas pontjain tölgyerdő ad hűvös árnyékot a túrázni vágyóknak. Gondozott strand, parti sétány, hajókikötő, horgászlehetőség, vízi sport szolgálja a szabadidő kellemes eltöltését. Nyári kulturális programok várják a vendégeket, augusztus első felében: Balatonakali Nyári Fesztivál. A vendéglők magyaros ízekkel, a szőlőgazdák a táj híres boraival fogadják az odalátogatókat. Budapesttől 145km-re fekszik Balatonakali, 71-es főút vonalán autóval és autóbusszal is megközelíthető vagy vonattal Budapest- Székesfehérvár- Tapolca vonalán.

Balatonudvari

Balatonudvari a Balaton északi partján, a Tihanyi-félsziget szomszédságában fekszik. A község egyedülálló látványossága, a műemlék temető, ahol 63 szív alakú sírkő található, ezek többsége 1800-1850 közötti évekből származik. Igaz a Balaton-felvidéken máshol is előfordulnak ehhez hasonló sírkövek, de ilyen nagy számban csak ebben a temetőben. A település egy része a kis utcácskáival a régi idők jellegzetes magyar faluképét őrizte meg. A művelődési házban működik, az egész évben látogatható Helytörténeti és Néprajzi Kiállítás és Udvari Galéria. A szezonnyitó ünnepséget június utolsó hétvégéjén tartják. Ezen fúvós együttes, mazsorett-csoport lép fel, van főzőverseny, komolyzenei hangversenyeket rendeznek, este pedig utcabállal zárják a napot. A fövenyesi üdülőtelep katolikus templomában hétvégeken rangos kamaraegyüttesek és szólisták lépnek. A Szent István-napi tűzgyújtáson dallal, tánccal búcsúzik a nyártól a falu lakossága és vendégeik.
A községben két strand, Fövenyesen hajóállomás és kertmozi, a szőlőhegyeken pedig számos hangulatos borház és csárda várja az üdülőket. Budapesttől 140 km-re fekszik a község, 71-es számú főúton autóval és autóbusszal közelíthető meg, vonattal pedig a Budapest- Székesfehérvár- Tapolca vonalon.

Örvényes

Örvényes a Balaton északi partjának egyik legkisebb települése, 174 lakossal.
A község lakói szőlőtermesztéssel és vendégfogadással foglalkoznak, önálló, ingyenes strandja sok vendéget vonz a kicsi, hangulatos faluba. A Pécsely-patak partján található az örvényesi vízimalom, hazánk legősibb a 11. századból származó vízimalma, mely még ma is működőképes.
Védett műemlék a barokk stílusban épített kétnyílású kőhíd, melyet Nepomuki Szent János szobra díszit. Ezeket a műemlékeket évente több ezren látogatják meg.
Közúton, 71-es főúton Balatonfüred illetve Révfülöp felől és vasúton Budapest- Székesfehérvár-Tapolca vonalon közelíthető meg. Budapesttől 138km-re található.

Aszófő

Aszófő a Balaton északi partján a Tihanyi-félsziget mellett helyezkedik el.
Történelmi emlékeivel (Zádor-vár), népi építészeti alkotásokkal, a zömében a XIX. sz. derekán épült műemléki védelem alatt álló híres népi Vörösmáli pince présház sorával, a környék gazdag, gyönyörű kirándulóhelyeivel, mediterrán klímájával, a dombvonulatokról élvezhető gyönyörű panorámával, a tó mindenütt felcsillanó ezüst tükrével tökéletes helyet nyújt a pihenni vágyóknak.
Budapesttől 135 km-re fekszik, autóval és vonattal a legegyszerűbb megközelíteni, Budapest- Székesfehérvár- Tapolca vonalon.

Tihany

Tihany a Balaton mellékének talán leglátogatottabb helye. A falunak mintegy 1000 állandó lakosa van, az üdülők és kirándulók száma nyáron ennek a többszöröse.
A Tihanyi-félsziget 5km mélyen nyúlik be a tóba, amely itt a legkeskenyebb. Az egész félsziget tájvédelmi körzet, északi részén emelkedik az apátsági templom és a kolostor, ami már messziről látszik. I. András alapította 1055-ben, bencés szerzetesek számára. A Visszhang-domb a Pisky sétány végén emelkedik. Az ekhó egykor Tihany legnagyobb nevezetessége volt, Csokonai Vitéz Mihály is megénekelte. Régen 16 szótagból mondatot is visszavert, manapság egy-két szótag is csak akkor cseng vissza, ha tiszta az idő, nem fúj a szél és a félszigeten teljes a csend. A sétányon juthatunk el a Babamúzeumba. A Belső-tó a félsziget közepén levő, lefolyástalan, 2-3 méter mély tó, ami remek horgászhely. Mellette az egykori uradalmi kocsiszínben nyaranta működő szobrász művésztelep van. A kocsiszín kilenc lábon álló, hatalmas, nádfedeles épület. Különböző rendezvények is várják a vendégeket: júliusban a Tihanyi Ünnepi Játékok, augusztusban a Tihanyi Napok, és az Orgonahangversenyek.
Budapesttől

Csopak
Csopak a Balaton északi partján fekszik, kis dombja, Kőkoporsó-domb régen római villákkal volt beépítve, ma nyaralók, üdülőházak népesítik be. Borházai, pincéi, népi lakóházai is a szőlőtermesztés évszázados hagyományairól tanúskodnak. A középső falurész szinte egymáshoz támaszkodó, ódon házai a régmúlt népi építészetét jelenítik meg. A csopaki bor legfőbb alkotóeleme az olaszrizling szőlő. A boron kívül a szénsavas víz is kincse a falunak. A tóparton, a szépen kiépült strand bejáratánál található szénsavas vizű kút vize gyomor- és epepanaszok esetén is hatásos, de a csopaki borhoz is kitűnő. Budapesttől 170km-re fekszik, 71-es főúton autóval, autóbusszal is könnyen megközelíthető. Budapest- Székesfehérvár- Tapolca vonalon, pedig vonattal.

Paloznak

Paloznak a Balaton északi partján a Bakony hegység déli lábánál fekszik. Erdős, lankás domboldaláról csodás panoráma nyílik a tóra, fekvése miatt itt egyszerre élvezhetők a hegyvidéki és tóparti nyaralások előnyei. Strandja miatt sokan kedvelik a települést. Kicsiny központja megőrizte az ősi Balaton-felvidéki hangulatot. A Diószegi-házban-, ami ma a községi tájház- helytörténeti és néprajzi kiállítás látható.
Az udvarán a nyári szezonban népi mesterségek munkáit mutatják be (fazekas, fafaragó, szövő, csipkeverő). A templomban orgona hangversenyeket rendeznek. Szeptember utolsó hétvégéjén a Hagyományőrző Falunapok szüreti mulatságokkal várja a vendégeket. Budapesttől 120 km-re található a 71-es főúton Paloznak.

Alsóörs

Balaton északi partján fekszik Alsóörs, legfontosabb természeti vonzereje maga a tó. Strandjának homokos partját minden évben feltöltik, gyermekek számára van külön kialakított sekély vizű rész. Egyedülálló különlegességnek számít a fedett gyermekpagony, amely a gyerekek, és felnőttek szórakoztatását egyaránt szolgálhatja. Helyet adhat játékoknak, animátorok vezette foglalkozásoknak, egészséget, megóvó funkciót is betölt az építmény, hiszen árnyéka biztosítja, hogy akár az egész napot a vízparton tölthessék az itt nyaralók.
A Balaton-vidék egyik legszebb kilátótornya a 283 méter magas Cser-hegyen emelt, kőből épített Szabadság-kilátó itt található. A torony erkélyéről három megye (Veszprém, Fejér, Somogy) földjére nyílik a kilátás. A Királykúti völgy is kedvelt kirándulóhely Alsóörs környékén; a hagyomány szerint Mátyás király is itt vadászott.
A "Török ház"-at is érdemes felkeresni, Magyarország legrégebbi, gótikus kisnemesi udvarháza, alatta hatalmas dongaboltozatos pince található.
Alsóörs Budapesttől 122km-re található, autóval, vonattal és autóbusszal is megközelíthető.

Felsőörs

Felsőörs mindössze 1000 lakosú kis falu a Balaton melletti dombokon. A közeli Malom- völgy szikláin állt a 12. század elejétől az Örs nemzetség palotája, helyét egyik tulajdonosáról ma is Mikének nevezik. A Forrás-hegyi geológiai bemutatóhelyet 2000-ben nyitották meg a közönség számára is. 500 méter hosszú útvonalon triászkori kőzetrétegek látványos szinteződését figyelhetjük meg. Legfőbb nevezetessége a XIII. századi római katolikus temploma. A román stílusú bazilika háromhajós szerkezetű. A bazilika belső berendezése és szobrai barokk stílusúak, szentélyén pedig reneszánsz festmény látható. A templom szomszédságában a préposti épületet láthatjuk. Az épületet 1748-ban építették és ma étteremként funkcionál. Turisták természetesen a Balaton közelsége miatt is kedvelik ezt a kis községet.
Budapesttől 120km-re fekszik, könnyen megközelíthető közúton Veszprémtől lekanyarodva a 73-as úton találjuk meg Alsóörsöt.

Balatonalmádi

Balatonalmádi, a Balaton északi partjának közkedvelt harmadik legnagyobb fürdőhelye, a keleti medence egyik festői szépségű részén fekszik. A Városháza térről induló Vöröshomokkő-tanösvényt sok kiránduló járja be, az Öreg-park természetvédelmi terület is kedvelt túrahely. A vasútállomástól félórás sétával elérhető a Wesselényi-kilátó, ahonnan jó időben Tihanyig is ellátni. Balatonalmádin 3strand is várja a fürdőzni vágyókat: Wesselényi, Budatava és Káptalanfüredi strand. Budapesttől 115km-re fekszik, 71 és 72-es főutakon közelíthető meg vagy Budapest- Székesfehérvár- Tapolca vonalon vonattal.

Balatonfűzfő

Balatonfűzfő a Balaton északkeleti csücskében helyezkedik el, három részből áll: Balatonfűzfő, Fűzfőgyártelep és Csebere-Szalmásitelep. Nemrégiben kapott városi rangot. Selymes, füves strandja népszerű. Balatonfűzfő egyik érdekes látnivalója a Máma falu hajdani templomának romjai, amit 13. században Szent László király tiszteletére építettek. Kellemes kikapcsolódás lehet a nyaralók számára a római romoknál tett kirándulás. A vasútállomástól induló sárga jelzést követve érkezünk el a Romkúti mezőre, ami szintén remek túra lehetőség. A híres fűzfői uszoda is itt található, ahol sok olimpikonunk készült fel a megmérettetésre.
A várostól 500m-re található a balatoni bob pálya, mellette pedig élménypark várja a kalandra vágyó fiatalokat, családokat. Budapesttől 110km-re fekszik Balatonfűzfő, az M7-es autópálya felől a 71-es úton, Veszprém felől a 72-es úton; vasúton pedig a Budapest- Székesfehérvár- Tapolca vonalon érhető el.

Balatonkenese

Bár Kenesét is elsősorban a Balaton miatt keresik fel leginkább az üdülők, azért a part is számtalan látnivalót kínál. Szép időben érdemes a vasútállomástól induló gyalogúton felsétálni a Part-fő tetején 1927-ben emelt Soós Lajos-emlékoszlophoz, ahonnan egészen Tihanyig is el lehet látni. Letekintve teljes nagyságukban bontakoznak ki a magaspartok egyes szakaszai. Ha pedig véletlenül május-június táján járunk erre, az Európában is egyedülálló növényritkasággal, a tátorjánnal is találkozhatunk.
A falu évente visszatérő eseménye a "Forró nyári esték"című koncertsorozata júliusban, és a vitorlás- és szörfversenyek augusztusban. Öt nagy strand, a Balaton vidék legszebb tájháza, legkorszerűbb jachtkikötője, a vendéglátók és itt élők vendégszeretete várja a visszatérő és a leendő vendégeket. Budapesttől 98km-re fekszik, közúton autóval vagy autóbusszal, vonattal, pedig a Budapest- Székesfehérvár- Tapolca vonalon lehet megközelíteni.

Csajág

Az északi Balaton-sarokhoz közeli településről írásos dokumentumok már az 1200-as években megjelentek. A jó infrastruktúrájú község határában római kori villamaradványokat fedeztek fel. Junonak és Minervának állított oltárkő, valamint Dionüszosz-szobortorzó került elő.
Ma már kevés jel mutat arra, hogy régen szőlőtermő terület volt.
Sokak által kedvelt üdülőhely, mert remek az elhelyezkedése, csak pár km-t kell biciklivel vagy autóval megtenni a Balaton partig, vagy Veszprém városáig. De a közelben van: Várpalota, Balatonalmádi, Balatonfüred, Siófok és Enying.
Budapesttől 94 km-re fekszik, vasúti csomópont, a Budapest- Tapolca és a Veszprém- Dombóvár vonalak itt keresztezik egymást.

29.Balatonfőkajár
Balatonfőkajár község Veszprém megyében, ahogy a neve is erre utal, a Balaton fejénél fekszik, 4 km-re a közvetlen partvonaltól. Eredetileg vízparti település volt, de a tatárjáráskor a völgyben húzódó nagy kiterjedésű mocsárba menekültek az emberek; ezt a mocsarat lecsapolva alakították ki a mai falu helyét. A fürdőzési lehetőség mellett, sokan szeretnek a közelben, a falutól keletre kiemelkedő magaslatnál, a Somlyónál kirándulni, ami természetvédelmi terület. A település nevezetességei, a református templom, ami 1794-ben épült késő barokk és kora klasszicista elemekkel díszített. A helytörténeti múzeum, a sportrepülőtér,
Feind Borház, ami a kiváló minőségű és többszörösen díjnyertes borairól híres, melynek alapját balatonfőkajári és balatonaligai ültetvényeken szüretelték.
A falu visszakapta az eredetileg is hozzátartozó Balaton partját, ami Balatonakarattyától Balatonaligáig tart, így saját strandja is lett.
Budapesttől 90 km-re fekszik, autóval az M7-es autópályán közelíthető meg.

Balatonvilágos

A Balaton délkeleti partján húzódik 5km hosszan, a fiatal település két üdülőtelep, Aliga és Világos egyesüléséből keletkezett. A sekély víz, homokos meder, csendes környezet kiváló kikapcsolódást nyújt kisgyermekes üdülni vágyók részére. A község legszebb látnivalója a Panoráma-kilátóból, a magaspart széléről nyílik a tó keleti medencéjére. Mészöly Géza és Csók István festőművészek innen merítettek ihletet balatoni képeikhez. Mészöly Gézának emlékművet állítottak a róla elnevezett sétányon.
A 12 méter magas Millenniumi emlékmű Mihály Gábor szobrászművész alkotása. A világosi nyári szezont falunappal indítják július második hétvégéjén, szombatonként a szabadtéri színpadon különbözőprogramok szórakoztatják a turistákat. A település területén uszoda, több teniszpálya, kikötő és mozi várja a látogatókat. A településről főszezonban hajójárat közlekedik Siófokig Balatonalmádi érintésével. Budapesttől 92 km-re fekszik, az M7-es autópálya a határában végződik. Vonattal a Budapest- Székesfehérvár- Nagykanizsa vonalon közelíthető meg.

Siófok

A 23500 lakosú város a Balatonból kifolyó Sió torkolata köré épült, 17 km-es partszakaszával a tó leghosszabb települése. Pezsgő életű, forgalmas üdülőváros, lakossága nyáron megötszöröződik. Siófok a nagy múltú Füred vendégeinek átszállóhelye lett, amikor 1864-ben elkészült a hajókikötő. Érdekesség a kikötővel egybeépült Sió-zsilip, amellyel a szakemberek a tó vízszintjét szabályozzák.
A kikötőtől nyugatra közvetlenül a tó partjára épült a Meteorológiai Obszervatórium. A város központjában magasodik Siófok jelképe a 45 m magas víztorony, melyet 1912-ben építettek. Az Oulu parkban sokan csodájára járnak a különleges szépségű faszerkezetű evangélikus templomnak, mely Makovecz Imre alkotása. A Millennium park dísze a Zenepavilonban felállított Kálmán Imre szobor, Varga Imre alkotása. A Kálmán Imre múzeumot az operett magyar királyának szülőházában rendezték be. A Kárpát-medence ásványait bemutató Ásvány Múzeum 3000 darabos gyűjteményével a legnagyobb ilyen kiállítás Magyarországon. A városban nyaranta fesztiválok, koncertek, sportesemények, kiállítások váltják egymást. (Aranykagyló Nemzetközi Fólklórfesztivál, orgonahangverseny, Magyar Ugróderby ) A hajókikötőtől 4 km távolságra, a széplaki Ezüst-part alatt található a természetvédelmi terület a Töreki-láp és egy 11 kisebb tóból álló tórendszer. Budapesttől 106 km-re található.


Balatonendréd

Balatonendréd dombjairól ellátni a Balatonig, mégis csendes, nyugodt háttértelepülés, a nagy forgalomtól védett. Egy magánházban áll az a csipkemúzeum, melyet Kájel Endre református tiszteletes gyermekei készítettek édesapjuk, az endrédi csipke meghonosítójának emlékére. A múzeumban több mint két szobára való, 80 féle csipke van tablókra, vitrinbe rejtve. Maga a gyűjtemény Magyarországon egyedülálló. Balatonendréden két műemlék épület van: a katolikus és a református templom. Értékes művészi munka a katolikus templom rokokó főoltára és a szószék. Bejárati ajtaja felett a tihanyi apátság kőből faragott címere látható. A református templomban őrzött ónkupák iparművészetünk remekei. Szép látnivaló a barokk Szentháromság-szobor, mely ma az óvoda kertjében áll. Budapesttől 117km-re fekszik Balatonendréd, az M7-es autópályán lehet megközelíteni.

Zamárdi

Zamárdi a Balaton déli partjának egyik legkönnyebben megközelíthető üdülőhelye. Itt ér véget az M7-es autópálya és a vasútvonal is áthalad rajta. Határában közlekedik a Balaton déli és északi részét összekötő komp. Füves szabad strandja Tihanyra néz, csodálatos a tájra néző kilátás és a lassan mélyülő víz a gyermekeknek is kedvez. A község legrégibb épülete a Katolikus plébániatemplom. Barokk stílust képviseli. A templomot Mária tiszteletére szentelték fel. A tájház és néprajzi gyűjtemény régi hagyományokat őriz és közelében a Néprajzi Gyűjtemény is megtekinthető. A Millennium tiszteletére épített Kőhegyi kilátó is kedvelt turisztika látnivaló lett. Remek kilátás nyílik innen a Balatonra egészen a somogyi dombokig. A kilátóhoz igyekezve útba esik a híres Szamárkő, melyről számos legenda terjeng. Vélhetően vulkanikus utóműködés során keletkezett. A vasútvonaltól indulva könnyel megközelíthetjük az erdei pihenőhelyet, ahol a honfoglalás 1000 éves évfordulójának emlékére állítottak Vaskeresztet.
Budapesttől 115km-re fekszik Zamárdi, az M7-es és a 7-es főúton keresztül közelíthető meg, vagy vonattal a Budapest- Székesfehérvár- Nagykanizsa vonalon.

Szántód

Balatonföldvár és Zamárdi között található. Szántód teljes partvonalán ingyenes strandolás várja a fürdőzni vágyókat. Ideális a lassan mélyülő víz a gyermekek és idősek számára egyaránt. Nevezetes idegenforgalmi látványossága Szántódpuszta, mely számos építészeti hagyományt őriz. Idegenforgalmi és kulturális központ működik itt. A hajdani uradalmi majorság területén felújításra kerültek az egykori cselédlakások, a kocsiszínek és ménesistálló is fennmaradtak. Legszebb részeként a Kristóf kápolnát tartják számon. Innen remek kilátás nyílik a Tihanyi-félszigetre. Évente megrendezik a Kristóf napi búcsút. Az Ádám pince magyaros hangulattal várja látogatóit.
Budapesttől 118 km-re fekszik Szántód, az M7-es autópályán és a 7-es főúton keresztül lehet megközelíteni.

Balatonföldvár

Balatonföldvár a Balaton déli partján fekszik, a hajókikötőt és az 1200 méter hosszú parti sétányt az 1900-es évek legelején adták át. Balatonföldvár századfordulón épített villái fenséges hangulatot árasztanak, közülük 47 helyi védelem alatt áll. A legrégibb épületek a Petőfi utcában láthatók. A platánfákkal övezett Kvassay sétány a Balaton-part egyik legszebb területe. A kikötő a hazai vitorlázás egyik fellegvára, a közepén lévő Galamb-sziget anyagát a tó kotrásából gyűjtötték össze. A löszfal tetején futó Kelta sétányról csodás kilátás nyílik a szemközti Tihanyi-félszigetre, és a tó mindkét medencéjére. A kelta vársánc maradványait is érdemes megtekinteni. A központi szabad strand népszerű a helyiek és a turisták körében is. Budapesttől 120 km-re található a település, vonattal a Budapest- Székesfehérvár- Nagykanizsa vonalon.

Balatonszárszó

Balatonszárszó Somogy megyében a Balaton déli partján elhelyezkedő üdülő település. A településen évente rendszeresen visszatérő műsoros események a május 1-i majális, június elején rendezendő szezonnyitó, a július 27-i, augusztus 20-át megelőző "Szárszói Kulturális Napok." A szárszói református templom méltó helyszíne a nyári zenei esték című programjainak is. Balatonszárszó három jól felszerelt szabad strandja, füves partjaival csalogatja a vendégeket. Balatonszárszó neve összekapcsolódik József Attila tragikus halálával. A költő utolsó szárszói lakhelye ma már emlékmúzeumként működik. Ortutay Tamás szobrászművész által készített emlékmű is őrzi a költő-óriás emlékét.
Budapesttől 130km-re fekszik, az M7-es autópályán, majd a 7-es főúton közelíthető meg közúton, vonattal, pedig a Budapest- Székesfehérvár- Nagykanizsa vonalon.

Balatonszemes

Balatonszemes a Balaton déli partjának közepén, enyhe lejtős dombháton fekvő üdülőhelye. A község szemefénye az újonnan épült élményfürdő. Mozaikkal díszített gyermek és felnőtt medencével várja a fürdőzni vágyó vendéget.
Műemlékekben és látnivalókban is gazdag település, a volt Hunyadi kastély a 18. században épült, ma általános iskola. Közvetlenül mellette található az emeletes uradalmi magtár. A régi török végvár helyén, a Bagolyvár utcában 1900-ban épült romantikus épület áll toronnyal, csigalépcsővel, várárokkal, ezért ragadt rá a Bagolyvár név. A Latinovits Zoltán Emlékkiállítás a magyar színészkirály életútját mutatja be fotók és dokumentumok alapján. A település kiemelt programja a Szemes Napok rendezvénysorozat. A Latinovits Művelődési Házban a nyári hónapokban képzőművészeti kiállításokat rendeznek. Budapesttől 135 km-re található Balatonszemes, az M7-es autópályán, majd a 7-es főúton közelíthető meg közúton, vonattal, pedig a Budapest- Székesfehérvár- Nagykanizsa vonalon.

Balatonlelle

Balatonlelle a Balaton déli partján fekszik. A település fürdőjében a gyermekeket és felnőtteket egyaránt élményfürdő várja, mely hűvösebb időben is alkalmas a fürdőzésre fűthető medencéi miatt. A szabad strand hossza 2 km, még óriáscsúszda is szórakoztatja a látogatókat. A körülbelül 4800 lakosú üdülőváros. Egyetlen vörös kőből emelet temploma, mely belső terével és rendkívül látványos festett üvegablakaival rendkívül látványos. Legszebb része a Szent István tér és a belőle kiinduló sétáló utcák. A Szövetség utcában népi jellegű régi kovácsműhelyt tekinthetnek meg az odaérkezők. A művelődési központ a Szalay-kastély szabadtéri parkszínpadán nyaranta könnyűzenei koncerteket tart. Budapesttől 140km-re található Balatonlelle, az M7-es autópályán, majd a 7-es főúton közelíthető meg közúton, vonattal, pedig a Budapest- Székesfehérvár- Nagykanizsa vonalon.

Balatonboglár

Balaton déli partján fekszik. Keleten Balatonlelle, nyugaton Fonyód határolja. Lankás, dombos vidékről szemben a tó másik partján Révfülöp látható. "Aki a gyerekeket szereti, Balatonboglárra hozza őket." Bogláron a kisgyermekek a sekély, hamar felmelegedő vízben és a homokos strandokon szabadon játszhatnak, a családdal együtt nyugodt, balesetmentes kikapcsolódás vár rájuk. A Balatonboglári gyümölcsfeldolgozás és borászat világhírű évszázadok óta. Rengeteg szolgáltató egység, vendéglő, igényes és kulturált panziók, magánházak látják vendégül az arra járókat. Állandó sport és kulturális rendezvények, sporthorgászat, szörfözés, vitorlázás, kirándulás és strandolás csalogatja a látogatókat. Budapesttől 145 km-re fekszik Balatonboglár, az M7-es autópályán keresztül lehet megközelíteni, vonattal a Budapest- Székesfehérvár- Nagykanizsa vonalon.

Balatonőszöd

Balatonőszöd a Balaton déli partján közel 2 km-es sávval rendelkező üdülő település. Nyolc hektáron elterülő szabad strandja főként a csendes kikapcsolódásra vágyók és a nagycsaládosok körében népszerű. A településen a Falunapot június harmadik hétvégéjén rendezik. Július harmadik szombatján pedig hatodik alkalommal indul el az Amatőr Kettes-Fogathajtó verseny. A Mozdulj Balaton rendezvénysorozat keretében, minden hétvégén aktív programok várják a vendégeket a szabad strandon
Érdemes megtekinteni a község műemlék temetőkápolnájának szentélyét, ami XIII. századi, román stílusú, hajója pedig XVIII. századi barokk. Balatonőszöd a székhelye a Dél-Balatoni Lovasbarátok Egyesületének is. Budapesttől 130 km-re fekszik, az M7-es autópályáról közvetlenül megközelíthető.

Fonyód

Fonyód a Balaton déli partjának az egyik legszebb panorámájú városa. A 233 méter magas Várhegy és a mellette álló 207 méter magas Sipos-hegy szigetként emelkedik ki a környező Nagy-Berek lápos, vizenyős rétvilágából. A hegyei vulkanikus eredetűek és a Balaton születése előtt alakultak ki. A Vár-hegyről csodálatos panoráma nyílik a Tapolcai-medence tanúhegyeire, a Sipos-hegyről, pedig belátni a Balaton délnyugati medencéjét. A városközpontban a Dísz téren utcaszínházi előadásokat, fúvószenekari bemutatókat, kézműves- és iparművészeti vásárokat rendeznek.
A Feng Shui- és a Villa Galériában kiállítások várják a látogatókat, újra látogatható a Kripta-villa, mely egy régi szerelem emlékét őrzi. A vasútállomástól a Sipos-hegyi Postás-kilátóhoz 1,5 km-es, a várhegyi Berzsenyi-kilátóhoz 4 km-es sétaút vezet. A Fő utca déli irányban, a városon kívül dűlőútként folytatódik, ezen mintegy 5 km-nyi sétával a Nagy- Berekbe és Csisztapusztára, a híres gyógyfürdőhöz lehet eljutni. 11 ingyenes és gondozott strand várja a fürdőző vendégeket. Budapesttől 155km-re fekszik Fonyód, az M7-es autópályán, majd a 7-es főúton közelíthető meg közúton, vonattal, pedig a Budapest- Székesfehérvár- Nagykanizsa vonalon.

Balatonszentgyörgy

Balatonszentgyörgy a Balaton délnyugati csücskénél, a 76-os főút mentén fekszik, a neve ellenére nincs közvetlenül a Balaton partján.
Nem messze található a Kis- Balaton madárrezervátuma, de maga a település is gazdag látnivalókban. A Fő utcában lévő "Talpasház" a környék egykori népi építészetének érdekes példája. Taplasháznak azért nevezik, mert kőalapozás helyett hatalmas talpgerendákba vésték bele a ház tartógerendáit, amelyek közeit sárral betapasztott vesszőfonattal töltötték ki. Másik érdekessége a falunak a Csillagvár. 1820-1823 között épült, noha masszív falaival és lőrésszerű ablakaival úgy néz ki, mintha egykori végvár lenne, de valójában Festetics László földbirtokos építette talán vadászlak céljára. A négyágú csillag alaprajzú kis várat négyszögletes árok veszi körül, sarkain földbástyákkal. A Csillagvártól kék jelzés vezet a Bari-hegyi kápolnához. A közel 5 km hosszú séta után pillanthatjuk meg a kápolnát. Innét csodálatos kilátás nyílik a Balatonra. Budapesttől 175 km-re található Balatonszentgyörgy, az M7-es autópályán, majd a 76-os főúton közelíthető meg.

Kéthely

Kéthely a Belső-Somogyban levő Marcali-hát keleti szélén fekszik, a Balatontól 7 kilométerre. A változatos természetföldrajzi adottságokkal rendelkező kis település a dombvidék, a sík terület és a mocsaras Nagy-berek találkozásánál fekszik. A gazdag vadállománnyal rendelkező elképesztő nagyságú tölgyerdők a szezonban rengeteg vadászt vonzanak a térségbe. Kéthely nevét egyesek szerint két település (Sári és Magyari) összeépüléséből, egybeolvadásának köszönheti. A kis falu egész évben érdekes programokkal várja az odaérkezőket: falunap (főző verseny, bál), búcsú, szüreti bál, horgász,- lovas, gyalogtúra, vadászprogramok), a Dél- Balatoni Borút részeként borkóstolással is várja a látogatókat. A folyamatosan fejlődő település napjainkra lassan a balatoni turizmus háttértelepülésévé válik.
Budapesttől 178km-re fekszik.

Marcali

Marcali városa Balatontól 14 km-re délre, a 68-as főút és a Somogyszob-Balatonszentgyörgy-vasútvonal mellett fekszik. A térség a leletek tanulsága szerint már az őskorban lakott volt, a település fejlődése Zsigmond király uralkodásához köthető. A második világháborúban súlyos károkat szenvedett város ma már új színben ragyog. A város talán legnagyobb eseménye az 1993 óta minden év szeptemberében megrendezett Marcali Nemzetközi Kiállítás és Vásár. A vásárral egybekötött kulturális műsorok felejthetetlen élményt nyújtanak minden korosztály számára, aki kikapcsolódni és szórakozni kíván. Bár a régió határa eléri a Balatont, amely kiránduló-, üdülőhelyként a legkeresettebb, legkedveltebb, a tótól távolabb is sokféle látnivalót, érdekességet találhatnak a kirándulók a dombok-völgyek, a homok- és láperdők mélyén. Budapesttől 185 km-re található.

Balatonberény

Balatonberény községe Somogy megyében a Marcali kistérségben fekszik.
Nyugat felé, a szomszédos Zala megyéig a rétek, nádasok válnak uralkodóvá, míg keletről a teljesen beépített Balaton parti városok övezik.
Balatonberény a déli part legnyugatibb települése. A turisták körében a fő vonzóerőt elsősorban a Balaton-part gyakorolja. A berényi strand egyike a part legszebb és legtisztább fürdőhelyeinek. Ezt bizonyítja a 2006. esztendőben elnyert Kékszalag Zászló, melyet csak a legjobb vízminőséggel és legtisztább környezettel bíró strandok tudhatnak magukénak. A strand lassan mélyülő, sekély vize miatt a kisgyermekes családok és az úszni nem tudók körében is nagy népszerűségnek örvend. A fürdőzők biztonságára természetesen egész nap vízi mentő felügyel. A térségben található a déli part egyedüli naturista strandja is.
Budapesttől 177 km-re található, az M7-es autópályán, majd a 7-es főúton közelíthető meg közúton, vonattal, pedig a Budapest- Székesfehérvár- Nagykanizsa vonalon.

 
Dakar-rali | Wellness bemutató | Szálláshelyek A-Z | Üdülési csekk elfogadás

hirdetés
 
térképes kereső
Balaton Észak-Magyarország Észak-Magyarország Észak-Magyarország Észak-Magyarország Észak-Alföld Dél-Alföld Észak-Alföld Dél-Alföld Dél-Alföld Budapest és környéke Dél-Dunántúl Dél-Dunántúl Közép-Dunántúl Dél-Dunántúl Nyugat-Dunántúl Közép-Dunántúl Nyugat-Dunántúl Közép-Dunántúl Nyugat-Dunántúl
kattintson a térképen egy területre
kiemelt szállásajánlat:
Szádvár Vendégház - Szögliget

Szádvár Vendégház

Csendes környezetben lévő igényesen felújított és berendezett vendégház 3 szobában, 8 szálláshellyel, fürdőszobával, felszerelt konyhával, várja a pihenni, kikapcsolódni vágyó baráti társaságokat, családokat...
Szöveges keresés
a Google-ben
a SzállásPorton
kiemelt szállásajánlat:Diákszállásvissza az oldal tetejére

 
szálláskeresés látnivalók fényképalbum ajánlatunk kapcsolat
 

SzállásPort - fényképes szállásajánló © 2006-2011 - www.szallasport.hu - info@szallasport.hu
üzemeltető: Com Bt. | web design:
Factory
ajánlott böngésző: Mozilla Firefox
Google