Gellért-hegy

A hegy Budapest egyik legszebb kilátását nyújtja a látogatók számára. Nevét a kereszténység magyarországi elterjesztésében nagy szerepet játszó Gellért püspökről kapta. A Gellért-hegy tetején található a Citadella, melyet a XIX. században a város megfigyelése céljából építettek. Ennek köszönhetően az erőd teraszairól csodálatos kilátás nyílik a városra, melyet a felállított teleszkópok segítségével tehetünk teljessé. A Szabadság-szobor a náci uralom alól való felszabadulás emlékét őrzi. A Gellért hegy alatt több gyógyfürdő is üzemel: a Rác Fürdő, a Rudas Fürdő és a Gellért Fürdő. Budapest gyógyfürdői

Budai Vár - Királyi palota
A Várhegy déli részén található a Királyi Palota. Az eredetileg középkorban épített palota a török hódítás idején szinte teljesen megsemmisült. A barokk stílusú palota a XVII-XIX. századok alatt nyerte el mai formáját. A Palota kulturális intézményeknek és múzeumoknak ad otthont (Széchenyi Könyvtár, Magyar Nemzeti Galéria, Kortárs Művészeti Múzeum - Ludwig Gyűjtemény, Budapesti történeti Múzeum).

Budai vár - Várnegyed
A Budai Várnegyedet kedves utcái, régi házai, gázlámpái és csodálatos műemlékei teszik Budapest leghangulatosabb sétáló negyedévé. A Dísz tér és a Mátyás templom közti területet középkori épületek, és XVII. századi barokk és copf paloták díszítik. A városrész egyik egyedülálló jellegzetessége a házak kapualjában található ülőfülkék, melyek valószínűleg a vendégek kíséretének várakozására szolgált.

A várnegyed is számtalan érdekes kiállítással büszkélkedhet: Hadtörténeti Múzeum, Arany Sas Patikamúzeum, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Középkori Zsidó Imaház, Telefónia Múzeum, Zenetörténeti Múzeum.

Itt található a Budapest Hilton Hotel, a világ egyik legszebb Hilton szállodája, oldalszárnyába egy középkori dominikánus kolostor maradványait építették be.

A vendéglátóhelyek közül kiemelésre érdemes a XIX. században alapított Ruszwurm cukrászda, melyben a korabeli, eredeti berendezés, és a régi receptek szerint készülő híres édességek várják a vendégeket.

Budai vár - Szentháromság tér
A Várnegyed központjában található tér közepén áll a Szentháromság Szobor, a régi budai városháza és a Mátyás templom, valamint a magyar Borok Háza.

Budai vár - Halászbástya
A Mátyás-templom mellett, a középkori halpiac helyén épült meg 1905-ben. Célja a Várnegyed lezárására, és a Pestről látható panoráma díszítése. Ezt a városképet az UNESCO 1988-ban a Világörökség listájára is felvette.

Budai vár - Mátyás Templom
A templom szinte egyidős a Királyi Palotával. Az eredetileg a XIII. században épített templomot a századok folyamán többször is újjáépítették. A törökök 1541-ben elfoglalták Budát, és dzsámivá alakították a templomot, amelynek freskóit lemeszelték. A Mátyás templom a végleges formáját a XIX. században nyerte el, amikor a ma is látható neogótikus stílusban újjáépítették. Falait bibliai jelenetek és a magyar történelem legfontosabb eseményei díszítik. A templom kitűnő akusztikával rendelkezik ezért gyakoriak az itt tartott hangversenyek.
www.matyas-templom.hu

Budai vár - Mária Magdolna torony
A volt budai helyőrségi templom a második világháború idején elpusztult, csak a templom toronyrésze maradt meg, amely ma kilátóként üzemel. A tornyból minden nap félóránként harangjáték csendül fel.

Budai vár - Barlangrendszer
A Budai Várnegyed alatt több kilométer hosszan húzódnak folyosók, folyosórendszerek. Jelenleg a Budavári labirintus névre keresztelt szakasz látogatható, mely a történelmi idők hangulatát idézi.

Belváros
Budapest belvárosának központja a Vörösmarty tér és a Váci utca. A téren található a patinás Gerbaud cukrászda és a divatos Art Café, amelyek közkedveltek a külföldi látogatók körében. Budapest legismertebb sétálóutcája a Váci utca, melyen kávézók, éttermek, és üzletek sora váltogatja egymást. Ugyancsak közkedvelt sétáló terület a Dunakorzó, mely a Duna pesti oldalán halad a Lánchídtól az Erzsébet hídig. A belváros nevezetessége a Vigadó koncert és bálterem, ahol korábban olyan művészek léptek fel, mint Liszt Ferenc, Wagner, Richard Strauss, Bartók és Kodály.

Szent István Bazilika
A főváros legnagyobb (8500 főt befogadni képes) templomát 60 év alatt építették fel az 1800-as évek közepétől kezdve. Az építkezésre két művészeti korszak a klasszicizmus és az eklektika volt hatással. A névadó Szent Istvánt, a magyar állam és egyház alapító királyát, több kivételes műalkotás is idézi a templomban. A bazilika kupolája Budapesten egyedülálló, 360 fokos körpanorámát kínál a látogatóknak 65 méter magasságból. A felfelé vezető út nagy részét liftek biztosítják.

Parlament
Az eklektikus épület a századfordulón készült el, Budapest és a Dunai panoráma szimbólumává vált. A sok kis torony és a kőcsipke a város egyik legdekoratívabb épületévé teszi. A világ egyik legnagyobb parlamentként funkcionáló épülete. A vendégek tiszteletet parancsoló kőoroszlánok között léphetnek be az épületbe, majd díszes lépcsőn jutnak el a kupolaterembe, amely a legelegánsabb állami fogadások színhelye. Innen nyílik a két szimmetrikus szárny, mely egykor az alsó- és a felsőháznak adott otthont. A Parlament belső terei, és díszítése mindenképpen megér egy látogatást. A Parlament ad otthont a magyar Szent Koronának és a koronázási ékszereknek. Az épület látogatható, lásd programlehetőségek.

Nagyvásárcsarnok
Budapest legnagyobb és legimpozánsabb fedett piaca a XIX. század végén épült. Ma is nagy forgalmú, pezsgő életű piac, amelyet meglátogatni mindenképp érdemes, mert képet ad az átlag magyar hétköznapokról is.

Zsinagóga
3000 férőhelyével Európában az első, a világon a második legnagyobb működő zsinagóga. A múlt század közepén épült romantikus stílusban az akkor harmincezer lelket számláló és nagy részben a városnak ezen a területén lakó pesti hitközség számára. Hatalmas csarnokterét - a korban rendkívüli újdonságnak számító - öntöttvas oszlopok és ívek hordják. Tőszomszédságában működik a Zsidó Múzeum.

Magyar Nemzeti Múzeum
Magyarország legjelentősebb tudományos gyűjteménye. A múzeumban kapott helyet Magyarország népének története a honfoglalásig és a honfoglalástól 1990-ig. A múzeum állandó kiállításai között Ásvány- és Kőtárat, Növény-, Állat- és Őslénytárat, az ország különböző területeiről származó római kori és középkori kőemlékek gyűjteményét láthatjuk. Az épülethez fontos történelmi események fűződnek: itt olvasták fel a 1848-as Szabadságharc idején a márciusi ifjak kiáltványát és itt szavalta el Petőfi Sándor a nemzeti dalt. A múzeum ma is a március 15-i megemlékezések központja.

Magyar Állami Operaház
Budapest a világ egyik legszebb operaházával büszkélkedhet, melyben kilencévi munka után, 1884-ben tartották meg a nyitóelőadást. Az Ybl Miklós által alkotott palota lépcsőházát és nézőterét a kor legnagyobb magyar festőinek freskói díszítik. Első igazgatója Erkel Ferenc volt, de éveken át igazgatta Gustav Mahler, és saját operájának bemutatóját kétszer is rendezte itt Puccini. Jelentős vendégkarmesterei között egyaránt megtalálható Otto Klemperer, Sergio Failoni és Lamberto Gardelli. Az európai operaházak között ma is vezető helyet foglal el. Az épületet nem operarajongóknak is élmény megtekinteni.

Pesti Broadway
(Az Operaház és az Oktogon között terül el.)
Színházak, mulatók, klubok, és egy-egy múzeum kínál sokszínű program ajánlatot a környező utcákban. Hagyományosan a Nagymező utcát hívták pesti Broadway-nek színházai miatt. Itt működik az Operettszínház, a Tivoli Színház, a Mikroszkóp nevű kabaré és a társulat nélküli Thália Színház. Ma azonban az esti szórakozás színterei egyre inkább a Zeneakadémia és a Liszt Ferenc tér környéke felé terjeszkedik.

Zeneakadémia
Az Andrássy út és az Oktogon tér közelében helyezkedik el az 1875-ben alapított Zeneakadémia, mely ma a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola. Első elnöke az alapításban is komoly szerepet játszó, későbbi névadója, Liszt Ferenc, míg első igazgatója Erkel Ferenc volt. Az intézmény nemcsak a felsőfokú zenei és a művészképzést szolgálja, hanem egyben a fővárosi koncertélet központja is. Kitűnő akusztikájú nagytermében 1200, kistermében 400 zeneszerető foglalhat helyet.

Hősök tere
Az Andrássy út végén a magyar történelem fontos részeit felidéző Hősök tere található. A tér közepén 36 méter magas kőoszlopon áll Gábriel arkangyal szobra. A legenda szerint az angyal megjelent államalapító Szent István királyunk álmában és elhozta neki a koronát. Az oszlop talapzatán áll a honfoglaló legendás 7 vezér szobra, míg a két félkörből álló oszlopcsarnok figurái a magyar történelem híres királyait, uralkodóit és személyiségeit mutatja be. A szoborcsoport eleganciáját és a tér ünnepélyességét fokozzák a tér két oldalán álló antik formájú múzeumépületek, a Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok.

Fővárosi Állat és Növénykert
A századelő hangulatát idéző műemlék-állatkert a világ egyik legrégibb állatkertje, melyben több mint ötszáz féle állat és 4000 féle növény él. www.zoobudapest.com

Vidámpark
A Városligetben található Vidámparkban Óriáskerék, hullámvasút, céllövölde, körhinta, dodzsem és még sok érdekesség várja a szórakozni vágyókat.

Vajdahunyad vára
A Városliget talán legérdekesebb épületcsoportja. Eredetileg a honfoglalás ezredik évfordulójára rendezett kiállításra készült fából és kartonból, építészeti múltunk bemutatására. Elemei az országban található, a különböző történeti stílusokra legjellemzőbb épületrészek kicsinyített reprodukciói. Ezer év magyar építészete áll így előttünk az együttesben, amely akkora sikert aratott, hogy később kőből is meg kellett építeni. Az épületegyüttes otthont ad a Magyar Mezőgazdasági Múzeumnak.


 
Dakar-rali | Wellness bemutató | Szálláshelyek A-Z | Üdülési csekk elfogadás

 
Budapest

Budapest

Budapest

Budapest

Budapest

Budapest

Budapest

Budapest

Budapest

Hévízi szálláshelyek

Debreceni szálláshelyek

Zalakarosi szálláshelyek

Aggteleki szálláshelyek

Kőszegi szálláshelyek
vissza az oldal tetejére

 
szálláskeresés látnivalók fényképalbum ajánlatunk kapcsolat

SzállásPort - fényképes szállásajánló © 2006-2011 - www.szallasport.hu - info@szallasport.hu
üzemeltető: Com Bt. | web design:
Factory
ajánlott böngésző: Mozilla Firefox
Google